Ensi viikolla järjestetään Jyväskylässä yrittäjyyskasvatuskonferenssi, jossa esittelemme myös tuloksia Smart ladies in digital world -hankkeesta. Erityisesti kerromme opiskelijanaisten matkasta kohti yrittäjyyttä eli mikä on vaikuttanut aikomuksiin ryhtyä yrittäjäksi ja millä tasolla yrittäjyyssuunnitelmat ovat.
Opettajan kannalta on hienoa, että yhdeksi tärkeimmistä tekijöistä yrittäjyyteen vaikuttaneista tekijöistä nousi opiskelu ja opintojen aikana saatu tuki. Erityisen mielenkiintoista tämä on siksi, että aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet korkeakouluopintojen pääsääntöisesti laskevan yrittäjyysaikomuksia. Tämä antaa tukea myös hankkeen toiminnalle: tällaisella konkreettisella tuella on merkitystä opiskelijoiden matkalla kohti yrittäjyyttä. Jo toimivien naisyrittäjien malli ja kokemukset rohkaisevat ja vievät suunnitelmia eteenpäin. Toinen tärkeä tekijä oli roolimallit: monella oli lähipiirissään toimiva yrittäjä, jonka esimerkki innosti eteenpäin kohti omaa yrittäjyyttä.
Opiskelijoiden suunnitelmat olivat eri tasolla riippuen yrittäjyyden vaiheesta. Mitä pidemmällä yrittäjyys on, sitä konkreettisemmin sitä myös suunnitellaan. Tutkimuksissa on huomattu, että pelkät yrittäjyysaikomukset eivät sinällään vielä vie eteenpäin vaan tarvitaan myös sitoutumista ja suunnittelua. Tämäkin taas antaa meidän hankkeelle hyvän pohjan: työpajoissa omaa yrittäjyyttä voi suunnitella konkreettisesti eteenpäin ja saada siihen tukea eri asiantuntijoilta. Yrittäjäksi ryhtyminen on prosessi, joka etenee erilaisten vaiheiden kautta.
Seuraava työpaja jatkaa digitaalisuuden teemaa. Nähdään Alvariinissa syyskuussa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti