tiistai 18. huhtikuuta 2017

Yrittäjätarinani 
 
Alkuperäinen yritysideani oli noin 40 asiakaspaikkainen kahvila, jolla on laaja valikoima tuotteita erityisruokavalioita noudattaville sekä anniskeluoikeudet. Yrityksen liikeideana oli tarjota alusta asti itsetehtyjä leivonnaisia ja ruokaa, kahvina käytettäisiin Lappajärven paahtimon, Kaffiinon, kahvia, joka olisi omalle yritykselle suunniteltu. Valikoimaan kuuluisivat erikoiskahvit, joiden lisäksi anniskeluoikeudet laajentaisivat kahvivalikoimaa (Irish coffee, Amaretto kahvi, Spanish coffee jne.).  
Tuotevalikoimassa huomioitaisiin kauden sato ja kaikki mahdollinen olisi kotimaista ja lähellä tuotettua. Asiakkailla olisi mahdollisuus ostaa tuotteita kotiin viemisiksi, tilata ennakkoon juhliinsa ja niin edelleen. Kahvilan tilat soveltuisivat myös yksityistilaisuuksien ja kokouksien pitämiseen.  
Sitten idea muuttui. Kahvilabisnes vaatii paljon työtä ja tuotot eivät aina vastaa työmäärää. Niinpä uusi idea oli erityisruokavalioihin keskittyvä kotileipomo, kaikki valmistettaisiin gluteenittomana, jolloin gluteenittomuus voitaisiin taata. Tätä ideaa en ole kokonaan haudannut, mutta en pidä tätä vaihtoehtona kokoaikatyöksi. Olen itse työskennellyt kahviloissa ja harmitellut sitä kuinka paljon niissä nykyään käytetään valmiita tuotteita sekä raakapakasteita ja haluaisin tämän asian muuttuvan niin, että kaikki olisi itse tehtyä. Samoin kun itse käy kahviloissa, huomaa usein saavansa samoja tuotteita paikasta riippumatta ja usein näitä tuotteita myydään myös kaupoissa.  
Hiljattain osui silmiini juttu palvelumuotoilijasta ja siitä tuli uusi ahaa- elämys, olisiko löytynyt oma juttu (joka on ollut jo kauan pahasti hukassa…). Koulutusta on vähän huonosti vielä kuten myös työpaikkoja, mutta tämä voisi olla tulevaisuuden ammatti, jota voisi toteuttaa yrittäjänä.  
Olen nopea innostumaan asioista, mutta järjellä pohtiminen tulee perässä ja yleensä juuri siitä syystä monet ideani muuttuvat useaan otteeseen ennen toteutusta. Kahvilaideaani pidän toimivana, mutta menestyäkseen sen tarvitsisi sijaita isossa kaupungissa, koska monissa pienemmissä kaupungeissa ei ole vielä kunnon kahvilakulttuuria. Uskon, että erityisruokavalioihin keskittyneelle leivonnalle olisi myös kysyntää, koska allergiat lisääntyvät koko ajan ja tarjonta ei ole kasvanut samassa tahdissa kysynnän kanssa. Palvelumuotoilu puolestaan on melkoinen arvoitus vielä, koska sitä on vielä vähän, mutta odottaisin sille olevan myöhemmin paljonkin kysyntää. 
Isäni toimii yrittäjänä, joten tiedän yrittäjyyden hyvistä ja huonoista puolista. Yrittäjyydessä parasta on vapaus päättää asioista, mutta samalla on vastuussa yrityksestä koko ajan. Palkkatyössä on vakaat tulot ja työpäivän jälkeen ei ole enää esimerkiksi paperitöitä varsinaisen työpäivän päälle eikä tarvitse muutenkaan murehtia asioista. Vahvuutenani yrittäjäksi ryhtymisessä näen hyvän paineensietokyvyn, idearikkauden ja kyvyn kuunnella asiakasta. Heikkoutenani näen sen, etten osaa sanoa ei, jolloin työmäärä ja samalla stressi saattavat kasvaa liian suuriksi. Yrittäjältä vaaditaan hyvää stressin- ja paineensietokykyä ja epävarmuuden sietokykyä. Itseltäni löytyy näitä kykyjä, mutta niissä on myös parantamisen varaa. Uskon, että pärjäisin yrittäjänä ja saisin apua myös perheeltäni.  
Mira Perttula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti